Gérard Schueller et Fils - Husseren-les-Châteaux - Alsace



Gérard Schueller et Fils - Husseren-les-Châteaux - Alsace

Pinot noir 2014 LNO12 262 kr (fat)

Doft: Bassets vingummi (körsbär) och när man täljer i enbärsträ.

Smak: Superfrisk Pinot med skönt syra och verkligen som att sticka in huvudet i enbärsbusken med en näve färsk ramslök, men det finns också lingon och sura hallon.

Måste drickas innom ngn timma.


Redan vid arton års ålder tog Bruno Schueller över ansvaret för den här familjeegendomen som startats av hans far Gérard på 1960-talet, och som drivits med ekologiska metoder (numera certifierade) ända sedan 1970-talet. Gården är baserad i den högt belägna byn Husseren-les-Châteaux, knappa tio kilometer sydväst om Colmar.


Schueller odlar närmare tio hektar – däribland den ryktbara, kalkstinna lieu-dit Bildstœcklé, samt grands crus Eichberg och Pfersigberg – vars jordar huvudsakligen är präglade av kalksten och kalkrik lera. Hans stilar svingar vanligtvis en bra bit utanför normen för området. Druvmusterna får jäsa fritt utan påverkan, och ofta går den malolaktiska omvandlingen igenom. Vinerna får ett lyft av höga toner i aromatik och syra.


Bruno är kreativ och öppensinnad. Beroende på årgångens karaktär och druvornas egenskaper väljer han om han ska låta de vita vinerna få macerera med skalen, om det ska bli mousserande vin, eller om han ska låta bli att toppa upp faten för att framkalla en slöja av flor. Kanske mest berömd är han för sina intensiva, viktlösa, karaktärsfullt parfymerade röda viner av pinot noir. Hans hantverk drivs av en djupgående artistisk frihet.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Provning - Jakob Tennstedt, Château de Béru, Cinque Campi, No Control, Andrea Calek & Vini Conestabile della Staffa

Frank Cornelissen - Etna - Sicilien

Mas Coutelou - Puimisson - Laungedoc