Igår testade vi Champagne från Billecart-Salmon




Vilken kväll! Det var den hittills största provningen vi haft på "Vin på Vatten" med hela 96 gäster.
Temat för kvällen var Champagne och jag utgick från huset Billecart-Salmon för att jag gillar deras stil.
Vi började med deras standardskumpa Brut Réserve som var grymt trevlig och rund i munnen. Deras still känner man ändå igen med deras tydliga toner av äpple.
Seda blev det kvällens favorit, deras Blanc de Blancs och den var helt suverän. Denna rena Chardonnay Champagnen bjuder på en friskhet som är helt enorm och tydliga toner av gröna äpplen.
Deras rosé är grymt bra med läcker friskhet och bra beskhet som leker med rundheten i vinet.
Nu blev det en konstpaus och dags för middagen.
- Löjrom med en terrine på blomkål och broccoli med gräslökspulver.
- Halstrad kummelrygg med jordärtskockspuré och ramslöksås.
Till middagen serverade vi dom fatlagrade bubblorna, vi startade med Sous Bois som legat till sig i fyra månader på fat innan jäsningen i flaskan. Smörig, frisk och nötig och alldeles underbar. Deras prestige cuvée är gjord på enbart Grand Cru druvor, Pinot från Montagne de Reims och Chardonnay från Côte de Blancs och sedan lite god fatlagring innan jäsningen på flaska. Denna Champagne av årgång 99 var elegant, stram, nötig och bjöd på en helt suveränt lång och god eftersmak.

Brut Réserve nr 7454 och 359 kr
Blanc des Blancs nr 86996 och 569 kr
Brut Rosé nr 7758 och 549 kr
Brut Sous Bois nr 90588 och 499 kr
Cuvée Nicolas Francoise Billecart-Salmon Brut nr 81119 899 kr (Vintage -98)

Nu är det en paus på vinprovandet på Vatten och vi träffas igen den 26:e September.

Ha en superskön sommar med massor av läckerheter i glasen!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Provning - Jakob Tennstedt, Château de Béru, Cinque Campi, No Control, Andrea Calek & Vini Conestabile della Staffa

Frank Cornelissen - Etna - Sicilien

Mas Coutelou - Puimisson - Laungedoc