I glaset: Christian Ducroux - Exspectatia - Beaujolais - Frankrike - 2015
Christian är från en vinbondefamilj. Han bor på sin
bondgård i Régnié och gör riktig bonnebeaujolais. Han har jobbat med
ekologi/biodynamik i över 30 år och försöker eliminera användandet av
kopparsulfat på vinrankan, istället gör han bl.a.
blandningar av lera/klöver.
Han tror mer på hög densitet (10.000 plantor/ha) och låga
skördeuttag (25-30 hl/ha) i markerna än att stockarna ska va gamla. Han behöver
inte plats för en traktor då han har häst som drar plogen. (Han har också
provat oxe som dragdjur då den är dubbelt så långsam som hästen vilket betyder
att han kan va mer noggrann med plogen).
Han har förr använt ståltank till sina viner men har gått
över till cement då han tror på att det ger ett mer precist vin. Vinerna är
alltid utan SO2, både vid vinifikation och buteljering.
Har sett fram emot nya årgången av detta vin, doften är härlig med inslag av torkade mörka bär som blåbär, man känner även härliga toner av slånbär, kol och fuktig mylla. Smaken är grym! Med toner av björnbär, blåbär, rostade mandlar och har härliga tanniner. Man känner att det var en varm årgång då vinet känns fylligt och lite eldigt för att vara en Beaujolais trots att det bara är 12,5%.
Jag dricker gärna det här vinet till ryggbiff med sotad salladskål, misoemulsion,
vitlöksbuljong, libbsticka och böngroddar. Mums!
www.vinnatur.se
Kommentarer
Skicka en kommentar