Barranco Oscuro - Las Alpujarras - Granada



La Traviesa Tinto 2019 - Grenache & Tempranillo (tank)

Doft: Mineral, lingon och tranbär.

Smak: Lätt med hög syra, tranbär (Jokk)


Chardonohay 2019 - Chardonnay (fat)

Doft: Lime och gula äpplen och torrt gräs.

Smak: Uppfriskande med citrusbitterhet, blir rundare efter en stund i munnen. Mycket torrt vin med mineralisk känsla i eftersmaken.


Tres Uves 2017 - Vigiriega, Vermentino & Viognier (fat)

Doft: Man känner faten i näsan, med inslag av honung och ananasskal.

Smak: Rund härlig smak med friskhet och Granny Smith och mineralet. Mycket gott!!


Vino Costa 2019 - Listan Negro (rosé, tank)

Doft: Doft av teak och röda bär som lingon och hallon.

Smak: Mjuk smak med aningen bitterhet och toner av omogna körsbär och björnbär. Bra rosé med vuxenkänsla.


Varetúo 2019 - Tempranillo (fat)

Doft: Mogna jordgubbar, lätt

Smak: Skön bitterhet med toner av lingon och och jordgubbar, frisk!


Palomo Negro 2019 - Listan Negro (fat)

Doft: Torkade katrinplommon och tallslog.

Smak: Rund, rökig, fyllig ton med vulkanisk känsla.


Rubaiyat 2018 - Syrah (fat)

Doft: Örtigt med inslag av vildhallon.

Smak: Pepprig, örtig med toner av lavendel.


El Pino Rojo 2018 - Pinot Noir (fat)

Doft: Fat och mogna jordgubbar och fuktig jord.

Smak: Fat, mineralig med bra syra och fyllighet. Ton av dill och fänkålsfrön.


1368 2008 - Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Grenache & Merlot (2 år på fat)

Doft: Tobak, läder och kanel.

Smak: Torra tanniner med inslag av kanel, bark, tobak och läder. Fin mognadston!!


Manuel Valenzuela och hans son Lorenzo bor och verkar i Las Alpujarras, en samling byar i de södra delarna av bergskedjan Sierra Nevada i sydöstra Spanien. De är några av Spaniens tidigaste och mest tongivande pionjärer för ekologisk odling och vin utan tillsatser. De trettio år som familjen har tillbringat i Las Alpujarras har lärt dem mycket om platsens speciella terroir.


Här, drygt 1300 meter över havet, odlas en ovanligt lång rad druvsorter på tolv hektar mark. Vigiriega, viognier, sauvignon blanc, chardonnay, riesling, vermentino, moscatel, moscatel marisco, albariño, pedro ximenez, macabeu, garnacha, tempranillo, pinot noir, syrah, cabernet sauvignon, syrah, vigiriega negra, merlot, cabernet franc, alicante bouschet, listán negro… mer flera!


Vingårdarna ligger mellan Manuels mandelplantager, på hög höjd – men samtidigt bara femton kilometer från Medelhavet. De magra jordarna består av skiffer och lera, och klimatet är utpräglat torrt och blåsigt. En perfekt plats att odla druvor ekologiskt. Det är en miljö med många extremer, med det genomgående temat är att den ger en ovanlig fräschör till viner så här långt söderifrån.


De ena stora vingården som heter ’Cerro Las Monjas’ omfattar cirka sex hektar och ligger på 1300 till 1368 meters höjd. Rankorna planterades 1982 och växer i lättare lerjord med hög andel skiffer. Här rinner vattnet undan snabbt och uttagen från rankorna blir låga, ofta inte mer än tio hektoliter per hektar. Den andra heter ’Barranco Oscuro’, är även den runt sex hektar och har en högre andel lera, som håller vatten bättre och ger mer druvor. Här är uttagen snarare 30 och ibland upp till 40 hektoliter per hektar.


I källaren jobbar man utan tillsatser och utan temperaturkontroll. De flesta av vinerna jäser i ståltank och får sedan sin élevage i gamla fat.


Manuel Valenzuela föddes i den här delen av Spanien, närmare bestämt i Granada, i mitten av fyrtiotalet och flydde som vuxen till Paris för att undkomma diktatorn Francos regim. Han återvände till regionen i slutet av sjuttiotalet och köpte Barranco Oscuro 1979. Området hade då länge varit planterat med vinrankor, men vinlusens angrepp förstörde stora delar av vingårdarna. Efter detta planterade många bönder mandlar istället, vilket ledde till att många av de inhemska druvsorterna försvann.


När Manuel köpte gården bestämde han sig för att behålla en del mandelträd, men planterade också om stora delar av markerna med de traditionella druvsorterna, såsom vigiriega, listan negro och tempranillo, samtidigt som han också ville experimentera med en rad nya sorter: syrah, garnacha, cabernet sauvignon, merlot, viognier, vermentino och riesling, bland annat.


Utvecklingen gick sedan steg för steg. Manuel började med att sälja druvorna till ett lokalt kooperativ, för att sedan börja buteljera sitt vin själv. Först som det som i Spanien är känt som ’Vino Costa’ – alla druvor skördade samtidigt och vinifierade tillsammans, vilket skapar ett ljust vin med både rosa och oranga färgtoner. Men gradvis separerade han druvsorterna till egna buteljeringar.


I sitt område var Manuel Valenzuela först med att plantera enskilda druvsorter i separata marker. Han var också en av föregångarna vad gäller att göra rött vin i Andalusien, samt kring att ge nytt liv till urgamla druvor som vigiriega.

Valenzuela fick sin första ekologiska certifiering i början på nittiotalet, efter att under många år ha organiserat bönder runt om i hela Spanien runt den här sortens odlingsmetoder, men har sedan dess tackat nej till certifieringen eftersom han inte tycker att den går tillräckligt långt i sina krav på hur man ska odla vin i samklang och respekt med naturen.

Idag har mycket av arbetet lämnats över till sonen Lorenzo, men Manuel är fortfarande ute i markerna, fokuserad på sin favoritsyssla: att plantera nya vinrankor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mas Coutelou - Puimisson - Laungedoc

Provning - Jakob Tennstedt, Château de Béru, Cinque Campi, No Control, Andrea Calek & Vini Conestabile della Staffa

Frank Cornelissen - Etna - Sicilien