Mas Coutelou - Puimisson - Laungedoc



OW 2019 - Muscat d’Alexandrie (maceration, tank)

Doft: Underbar doft med nätmelon, aprikos och sultanrussin.

Smak: Torr, mineralig med toner av päron. Rund och härlig eftersmak med torkad citron.

Dricks gärna samma kväll.


Classe 2019 - Syrah, Grenache & Mourvèdre (tank)

Doft: Rökig med ton av mogna svarta vinbär.

Smak: Mogna jordgubbar, bra med frukt och läskande syra.


Sauvé de la Cîterne 2019 - Cinsault, Syrah & Grenache (tank)

Doft: Mörk doft med inslag av fuktig grillkol.

Smak: Rund smak med inslag mörka bär.


Couleurs Réunies 2019 - Blandade druvor (tank)

Doft: Blåbär och enbär.

Smak: Bra frukt, härliga tanniner med örtighet och inslag av fänkål.


Mas Coutelou finner man i Puimisson, en liten by strax norr om Béziers i mellersta Languedoc. Egendomen drivs av Jean-François (Jeff) Coutelou, som med tiden blivit något av en kultpersonlighet i området. Domänen omfattar fjorton hektar med jordmån av kalkblandad lera, varav två hektar är planterade med olivträd och resten med typiska druvsorter för området som syrah, carignan och grenache, mourvèdre och cinsault, muscat och grenache blanc, clairette musqué och macabeu. Dessutom utsocknes sauvignon blanc!


Arbetet i markerna har alltid genomförts med största respekt för miljön, och metoderna är certifierat ekologiska ända sedan 1987. För Jeff handlar det inte minst om att kvaliteten blir högre och att vinet i slutändan smakar så mycket bättre. I källaren låter han druvorna jäsa spontant i tank och undviker att påverka vinerna i onödan under deras utveckling, varför de flesta viner och årgångar inte ser skymten av tillsatser. Hans stil har fokus på den friska frukten utan tyngande sydfransk alkoholvärme eller syltighet. Läskande rättframma viner helt enkelt!


Förutom de unga vinerna vårdar Coutelou, sedan fyra generationer tillbaka, flera solera-uppsättningar med ett femtiotal gamla fat samt några tiotal damejeanner av grenache i rancio-stil. Vissa av faten är över tvåhundra år gamla och har aldrig blivit tömda utan bara påfyllda med nästa års skörd. Jeff gör också ett par apéritifer aromatiserade med bland annat kina-bark, kolabönor och gentiana, och dessutom flera fina destillat av pressresterna från vinet.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Provning - Jakob Tennstedt, Château de Béru, Cinque Campi, No Control, Andrea Calek & Vini Conestabile della Staffa

Frank Cornelissen - Etna - Sicilien